<Desember 2018>
ManTirOnsTorFreLrSn
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Liverpool FC

Historien !

Liverpool - tidenes beste lag!

Liverpool F.C. er tidenes mest suksessrike engelske fotballag. Etter å ha dominert fullstendig på 1970- og 80-tallet vant laget bare to cupmesterskap på 90-tallet. 2001 ble imidlertid premieskapene på Anfield fylt opp igjen, da Liverpool vant både Ligacupen, F.A. Cupen og UEFA-cupen. For første gang vant et engelsk lag tre cupmesterskap samme sesong. Året etter ble det nye trofeer. I august vant Liverpool både Charity Shield og den europeiske Supercupen ved å beseire Manchester United og Bayern Munchen. I fortsettelsen har det imidlertid kun blitt en ny pokal å sette i skapet, da Manchester United igjen ble beseiret, denne gang i Ligacupen.

Liverpool ble stiftet 15. mars 1892 og allerede i sin første sesong varslet Liverpool om kommende storhetstider ved å vinne de lokale mesterskapene Lancashire League og Liverpool District Cup. Problemer oppsto imidlertid da begge trofeene ble stjålet og Liverpool måtte punge ut med £ 130 - en ikke liten sum på den tiden. Neste sesong befant laget seg i 2. divisjon, som de vant uten å tape en kamp.

Etter dette har triumfene kommet på løpende bånd og i dag er Liverpool det laget som suverent har vunnet flest titler i England. Siden Liverpool rykket opp i 1. divisjon i 1962 har laget aldri vært dårligere enn nr 8 i serien !

Kun 17 managere har ledet klubben gjennom disse 109 årene. Den viktigste var uten tvil Bill Shankly - den lille, hissige skotten, som kom til klubben i 1959 og forandret klubben fra et middelmådig 2. divisjonslag til et av Europas beste klubblag. Liverpoolsupporterne tilba ham på en nærmest religiøs måte og i dag - 20 år etter hans død blir han fremdeles omtalt som en helgen.

Om Shankly var den største, må hans etterkommer Bob Paisley utvilsomt regnes som den mest suksessrike manager i engelsk fotballhistorie. Paisley kom til klubben som spiller så tidlig som i 1939 og gikk senere gradene som fysioterapeut, reservelagstrener og førstelagstrener, før han overtok som manager i 1974. Han ble senere direktør i klubben. Med over 50 år i klubben var Bob Paisley Liverpool FCs mest trofaste tjener noen sinne.

Joe Fagan var mannen som i 1983 overtok roret etter Paisley. I sin første sesong som manager vant Liverpool ikke mindre enn 3 mesterskap - Ligamesterskapet, Europacupen og Ligacupen. Men Fagan hadde helseproblemer og dagen før katastrofen på Heysel stadion 29. mai 1985, der 39 mennesker mistet livet etter tribunebråk, kunngjorde han at han gikk av som manager.

Mannen som fikk den umenneskelige oppgaven å lede Liverpool etter denne skammens dag for engelsk fotball, var Kenny Dalglish, kanskje Liverpools beste spiller gjennom alle tider. Dalglish hadde 8 år tidligere blitt kjøpt inn for å erstatte den "uerstattelige" Kevin Keegan. Denne oppgaven klarte han så bra at bare noen måneder etter hans ankomst til Liverpool var det ingen som spurte etter Keegan lenger. Dalglish hadde ingen erfaring som manager eller trener, men allerede den første sesongen vant Liverpool "The Double" - både ligamesterskapet og F.A. Cupen. Dalglish var spillende manager og scoret endog det avgjørende målet, da Liverpool slo Chelsea 1-0 i den siste ligarunden.

I 1989 var Liverpool involvert i en ny tragedie, da 96 mennesker ble klemt i hjel på Hillsborough Stadium i Sheffield, der Liverpool møtte Nottingham Forest i F.A. Cupens semifinale (den siste av dem døde etter å ha ligget i koma i nesten 4 år). Denne gangen var supporterne helt uten skyld, men både klubben, tilhengerne og Liverpool by ble for all tid preget av den ufattelige tragedien. Bare noen uker senere slo Liverpool byrivalene Everton 3-2 i den mest følelsesladede cupfinale noen sinne, før de tapte ligamesterskapet til Arsenal, som scoret det avgjørende målet 3 minutter på overtid i sesongens siste kamp.

I 1990 gikk ligapokalen tilbake til Anfield for 18. gang, men midt i neste sesong opplevde Liverpool et stort sjokk. Kenny Dalglish trakk seg som manager med umiddelbar virkning. Mange dårlige resultater fulgte og Liverpool ble stående uten mesterskap når sesongen var over. I april 1991 ble Graeme Souness tilsatt som ny manager og året etter vant Liverpool F.A. Cupen. Souness regjeringstid var preget av mange utskiftninger og mye uro. Etter det ydmykende tapet for Bristol City i F.A. Cupen i januar 1994 trakk Souness seg fra jobben og assisterende manager Roy Evans rykket opp som ny sjef for klubben han hadde jobbet for i snart 30 år. En seier i Coca Cola Cupen i 1995 ble det eneste troféet han fikk med seg. Sommeren 1998 kom Gerard Houllier inn for å dele jobben med Evans, men dette ble ingen suksess og få måneder senere forlot Evans Liverpool FC. Siden november 1999 regjerte franskmannen alene. 

Sitt første "regjeringsår" brukte Houllier til å skifte ut nesten hele laget og hadde et Liverpool-mannskap med en blanding av dyktige utlendinger og lokale unggutter. Det eneste innkjøpet i 2001, etter at The Treble var sikret, var norske John Arne Riise fra Monaco og unggutten markerte seg raskt med en scoring mot Bayern på sin gamle hjemmebane i Monaco i Supercupfinalen. Sesongen hadde imidlertid ikke blitt gammel før Houllier viste hvor tøff han kan være. Etter en kjempetabbe av Sander Westerveld mot Bolton kjøpte franskmannen inn to nye keepere; polske Jerzy Dudek og det lovende talentet Chris Kirkland fra Coventry. Westerveld hadde spilt sin siste kamp for Liverpool. 

Liverpool seg en plass i Champions League sesongen 2001-02, og vant altså ligacupen for 7'ende gang i 2003, noe som forøvrig er rekord.  I de to siste sesongene har imidlertid suksessen uteblitt, og store beløp på spillere bl.a. Diouf, Diao og Cheyrou har ikke gitt ønsket valuta for pengene.  Til tross for at de røde igjen kvalifiserte seg til Champions League gjennom en 4.plass i 2004-05, endte man 30 poeng mesterne fra Arsenal.  Det mente styret i klubben ikke var akseptabelt, og ga Houllier sparken som den første manager i Liverpool på nesten femti år.

Erstatteren Rafael Benitez har brakt spanske rytmer til Merseyside, både gjennom å ta med seg tre nye mann til trenerstaben og kjøpe en håndfull spillere fra sitt hjemland.  To spanske ligamesterskap til Valencia, samt en seier i UEFA-Cupen under ledelse av Rafa, gjør at fansen på The Kop har fått nye forhåpninger i ønsket om at Liverpool FC igjen skal greie å komme tilbake i toppen i engelsk og europeisk fotball.